-0.6 C
Ordu
17 Aralık 2024, Salı

Ordu Hakkında

Ordu ve çevresi MÖ 15.yüzyıldan beri insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak literatüre geçmiştir.

Bozukkale’de bulunan kalıntılar, Miletos asıllı Sinop göçmenlerinin kurduğu “Kotyora”medeniyetine aittir. Bunun yanında Pers, Bizans, Helenistik, Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı uygarlıklarının izleri olan kalıntılara da rastlanmaktadır. Denizci bir kavim olan “Fenikeliler” MÖ 11-12.yüzyıllarda değişik zamanlarda Karadeniz’e seferler yapmışlar ve buralarda pazar yerleri kurmuşlardır. Okyanus yollarının henüz keşfedilmemiş olduğu bu dönemlerde Avrupa’dan Karadeniz yoluyla gelen emtianın Asya’ya ulaştırılması için bu yol oldukça önem arz etmekteydi. Miletlerin (Miletoslular) in gelişmesi ve Karadeniz’e hakim olmalarıyla bu gün Ordu’nun Kuzeybatısında bulunan ve halen mezarlık olarak kullanılan bölgeye 6.yüzyılın başlarında yerleştikleri tahmin edilmektedir. (Kotyora)

Kotyora Grekçe’de “Dağ Eteği” anlamına gelmektedir. Bu da kasabanın kurulmuş olduğu yerin özelliklerine göre ad verilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Türkmenlerden Çepni boyuna mensup Bayram Bey oğlu Hacı Emir bey tarafından Ordu’nun Mesudiye ilçesi topraklarında kurulan “Hacıemiroğulları Beyliği”nin 1381 yılında Emir Süleyman Bey komutasında Mesudiye’den Ordu sahiline inmeyi başararak daha sonra da Giresun’u Rumlardan alması ile Ordu Türk egemenliğine girmiş oldu. Beyliğin Ordu’da ki hükümranlığı Çelebi Mehmet ve Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlılara geçmiş olsa da Yıldırım Beyazıt-Timur savaşında beyliğin Timur’dan yana tavır alması ve Timur’un galibiyeti ile sonuçlanan, Anadolu’da Türk Birliği’nin dağılma aşamasına geleceği ve 13 yıl sürecek olan “Fetret Devri”nin başlangıcı olan “Ankara Savaşı” ile beylik Timur tarafından mükafatlandırılarak bu topraklar tekrar kendilerine verilmiştir. Hacıemiroğulları Beyliği 1344-1461 yılları arasında varlıklarını devam ettirebilmişler Fatih’in Trabzon seferiyle Ordu Osmanlı topraklarına katılmıştır. Hacıemiroğulları Beyliği ise bir aile olarak uzun yıllar Ordu topraklarında yaşamışlardır.

Coğrafi Konumu

Ordu ili 37-38 derece doğu meridyenleri, 40-41 derece kuzey paralelleri arasında yer almıştır. Doğu’ da Giresun, Batı’ da Samsun, Güney’ de Sivas ve Tokat, Kuzey’ de Karadeniz ile çevrilidir. İlin sorumluluk sahası ise 115 km. genişlik, 62 km. derinliğindedir. Kıyı 60 mil uzunluğunda olup küçük koy ve körfezleriyle de deniz araçlarının kolaylıkla barınabilecekleri yer ve plajlara sahiptir. İlin alanı 6001 km2 dir.

Doğal Değerleri

-Plajlar; Ordu İli denize 110 Km kıyısı olan ve bu kıyı boyunca da doğal plajlar uzanmaktadır. Ordu merkezde Güzelyalı plajı, Gülyalı’da Fasılcık plajı, Perşembe’de Efirli Plajı, Çaka, Yason Burnu ve çevresindeki plajlar, Fatsa’da Kireççi Burnu Plajı, Ünye’de Uzunkum ve Cüri Deresi Plajı ilin önemli ve öne çıkan plajlarındandır.

-Yaylalar; Çambaşı yaylası, Mesudiye Keyfalan Yaylası, Aybastı Perşembe Yaylası, Akkuş Argın Yaylası, Gölköy Aydoğan Yaylası ve Tepesi, Yeşilce Topçam Yaylası, yayla turizm açısından oldukça elverişlidir. Ancak konaklama ve ikram anlamında yeterli tesisi olmaması, ulaşım ve tanıtım sorunları kentin bu alanda turizm adına önemli bir hamle yapamamış olmasının nedenlerindendir.

– Mesire Yerleri; Adına türküler yakılan Boztepe en önemli mesire yeridir. Son yıllarda yamaç paraşütü ile de dikkat çeken Boztepe şehire ve Karadeniz’e hakim konumuyla doyumsuz bir manzaraya sahiptir. Ancak yeterli tanıtım ve tesis olmaması ,ev inşaatlarının zirveye kadar tırmanmış olması burasının doğal dokusunu bozmaktadır. Boztepe’ye çıkan yolun sarp ve standartların altında olması, kontrol noktası olmaması özellikle geceleri ölümcül trafik kazalarına meydan vermektedir. Belirli saatlerden sonra güvenlik açısından da tekin olmayan Boztepe’ye rağbet ancak günün belli saatlerinde ve belli mevsimlerde yoğunlaşmaktadır.

-Akarsular; Ordu’da Melet Irmağı, Turna Suyu ve Civil Deresi, Çaka’da Çaka Deresi, Bolaman’da Bolaman Çayı öne çıkan akarsulardan olup ,bu akarsuların turizm amaçlı olarak kullanılabilmesi için her hangi bir yatırım ya da tanıtım söz konusu değildir.

Ordu’yu keşfedin..