Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan “Examination of Traditional and Modern Applications in Hazelnut Production” (Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi) başlıklı, 2016 yılı Erasmus + Ana Eylem 2 (KA2) Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık projemizin 29.03.2017/Çarşamba Günü Teknik toplantısı, 30.03.2017/Perşembe Günü açılış toplantısı gerçekleştirilmişti.
Projenin ikinci ayağı olan Türkiye Hareketlilik Programı 05-09 Haziran 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Borsamızın sahibi olduğu proje, ikisi yabancı ve üçü yerli olmak üzere, borsamızla birlikte 6 ortaklı olup; proje uygulama süresi olan 2 yılın sonunda 5 dönümlük bir örnek fındık bahçesi tesis edilecek. İspanyol ortağımız olan IRTA adlı üretici birliği ve İtalyan ortağımız TUSCIA Üniversitesinden toplam 16 ziyaretçinin ilimize gelmesiyle başlayan hareketlilik kapsamında fındık sektöründeki kurum ve kuruluşlar ile örnek bahçe ziyaretleri gerçekleştirilecek.
05.06.2017 tarihinde saat 09.30 ‘da borsamızdaki tanışma programıyla başlayan etkinlikte konuklara hitap eden yönetim kurulu başkanımız şöyle konuştu.
“Burada bulunmanıza gerekçe olan proje hakkında, kurumumuz proje sorumlusu az sonra bir sunum gerçekleştirecek, bundan dolayı ben proje detayına girmeyeceğim ama şu kadarını söylemek istiyorum; bu projenin temel amacı fındık üretimindeki iyi uygulamaların karşılıklı etkileşim için paylaşılmasıdır. Şu anda dünyada en çok fındık üretilen ülkede, Türkiye’de, bulunuyorsunuz ve Türkiye’de de en çok fındık üretilen şehirde, Ordu’da bulunuyorsunuz. Türkiye fındık üretiminin yaklaşık %30’unu sağlayan kentimizde, sizleri ağırlamaktan dolayı mutluyuz.
Sizlere Ordu Ticaret Borsası hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Ordu Ticaret Borsası 1936 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden beri de kesintisiz hizmet vermektedir. Türkiye’deki borsacılık, kendine özgü ve kendi dinamiklerine göre şekillenmiş, oldukça da etkindir. Ordu Ticaret Borsasının ana faaliyet konusu fındıktır. Fındık, üretici tarafından pazara indirildiği anda bizim de sürecimiz başlar. Kabuklu fındık başta olmak üzere, iç ve işlenmiş, mamul ve yarı mamul her türden ürünü, ticari anlama gelen her evrede kayıt altına almaktayız. Pazara inen her bir fındığı tüketiciye varana kadar takip edebilen ve buna ilişkin fiyat, miktar, kalibre gibi istatistikleri tutan bir kurumuz. Ticaret Borsaları, yetkilerini kanundan alır. Bu kanunun belirlemiş olduğu esaslarla, işlem yaptığı ürünlerin üretimini ve ticaretini yapanların yararına işler yapmak için kurulmuşlardır.
Sizler şu anda Türkiye’de fındık üretim bölgesinde yer alan Ticaret Borsaları arasında en köklü ve en çok işlem hacmine sahip borsanın misafiri, proje ortağısınız. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaktan ve sizlerin deneyimlerinden faydalanacak olmaktan dolayı duyduğum mutluluğu bir kere daha belirtir, bu proje kapsamında burada geçireceğiniz dolu dolu 5 günün hepimize faydalı olmasını dilerim. Projemiz sonuçlandığında tüm proje ortaklarının maksimum faydayı sağlayacağına olan inancımla sizleri selamlıyor, tekrar hoş geldiniz diyorum.“
Saygılarımla,
Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı