7.7 C
Ordu
22 Ocak 2025, Çarşamba

Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi

Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan projemizin 2. Hareketlilik faaliyeti olan İspanya Hareketliliği 22- 28 Ekim 2017 tarihinde proje ortağımız IRTA koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.

Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan “Examination of Traditional and Modern Applications in Hazelnut Production” (Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi) başlıklı ERASMUS + KA2 Stratejik ortaklıklar kapsamında yer alan projemizin 2. Hareketlilik faaliyeti olan İspanya Hareketliliği 22- 28 Ekim 2017 tarihinde proje ortağımız IRTA koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. İspanya hareketliliği faaliyetine, Türkiye’deki ortaklarımızdan Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi ve Altınordu Ziraat odası, İtalya’dan TUSCİA Üniversitesi ve Proje koordinatörü olarak Ordu Ticaret Borsası’ndan, kurum temsilcileri ve çiftçilerden oluşan bir heyet katıldı.

Bir haftalık program, İspanya’da fındık tarımına dair, üretiminden ticaretine tüm aşamaların incelenmesini kapsamaktadır. Programa katılan heyet ilk aşamada, Araştırma Enstitüsünün çalışmaları hakkında fikir sahibi olmuş, çiftçiler ile bir araya gelerek fındık tarımına dair uygulamaları yerinde görmüştür. İspanya’nın Terragona ve Girona şehirlerinde yer alan üretici birlikleri ziyaret edilerek fındık ticaretinin nasıl işlediğine dair bilgiler alınmıştır. Ayrıca program, son gün IRTA’nın ev sahipliğinde bir çalıştay gerçekleştirilerek tamamlanmıştır. Programa dair Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümünün desteği ile bir rapor hazırlanarak, projenin web sitesinden tüm kesimlerin erişimine sunulacaktır.

Mesleki eğitim ve öğretim için stratejik ortaklık kapsamında hazırlanan bu projede kalite ve verimi artırmak amacıyla çiftçilerin mesleki kapasitelerinin uluslararası boyutta yeni teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımı ile geliştirilmesine odaklanılmıştır. Proje ile birlikte, Türkiye, İtalya ve İspanya arasında stratejik bir işbirliği oluşturulmuş olup, yapılan çalışmaların uluslararası boyuta taşınması ve iyi uygulamaların, teknoloji ve etkili tarımsal üretim mekanizmalarının çiftçilere indirgenerek paylaşımı sağlanacaktır. Proje sonunda akademisyenlerin desteği ile sektöre yenilikçi yaklaşımlar içeren ve sektörü bir bütün olarak değerlendiren 4 dilde tercüme edilen bir kitap ve beş dönüm arazi üzerine tesis edilen örnek bir bahçe oluşturulacaktır.