20.3 C
Ordu
15 Temmuz 2024, Pazartesi

Devletinin ve Milletinin Yanında

1936 yılında kurulan Ordu Ticaret Borsası 85. hizmet yılını sürmektedir. Kuruluş nizamnamesi bizzat Atatürk tarafından imzalanan borsamız, kurulduğu günden beri kesintisiz hizmet vermektedir. Çağdaş borsacılık anlayışı içerisinde, mevzuatlara riayet ederek, üye memnuniyeti odaklı çalışan borsamız, TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında 2012 yılından beri akreditedir. Yani AB standartlarında hizmet vermektedir. Ordu Ticaret Borsası, hizmet süreçlerini, faaliyet ve amaçlarını tanımlayıp planlarken performansını da objektif kriterlere göre ölçmekte, riskler karşısında hemen aksiyon almaktadır. Tüm bunları bir standart içinde, sistematik olarak, bir önceki durum ile ve paydaşlarıyla kıyaslayarak yapmaktadır. Profesyonel hizmet anlayışıyla kurumsallaşmak, Ordu Ticaret Borsası’nın şiarıdır.

Dünyada en çok fındık üretilen lokal olan Ordu’da hizmet veren bu köklü kurumun temel felsefesi; güçlü kurum hafızasını bugünün imkanlarıyla geleceğe taşımaktır. Bu süreçte de kalıcı eserler bırakmak, yol açan, yol gösteren projeler yapmaktır. Anayasanın 135. maddesinde tanımlanmış olan “Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşu” olan Ticaret Borsaları, yaptıkları işler itibariyle kamu hizmeti görmekte ve elde ettiği gelirler de kamu geliri niteliğindedir.

Ordu Ticaret Borsası bu sorumluluk ve hassasiyetle hizmet vermektedir. Şeffaf, hesap verebilir ve ilkeli hizmet anlayışı kuruluşundan bu yana elden ele geçen bir bayraktır. Fındık, en önemli kotasyon maddesidir ve işlem hacmi yönüyle değerlendirildiğinde Ordu Ticaret Borsası lider borsadır.

Fındık, birçok sorunuyla ve daha çok da “Fiyat” yönüyle gündeme gelmektedir. Çoğu zaman popülizme kurban giden bu başlıkta “Ticaret Borsaları” günah keçisi olarak lanse edilse de borsaların iş ve işlemleri 5174 sayılı kanun ve bu kanuna dayanarak çıkartılmış yönetmelikler esasına göre yapılmaktadır. Ticaret Borsalarının iş ve işlemleri sarih ve güvenilirdir. Özellikle fiyat odaklı sorunların temeli; üretim, pazarlama ve tüketim kalıpları ile temel yapısal zaaflardan, eksikliklerden meydana gelmektedir. Fiyatı, en baştan bir sorun olarak görmek yerine sorunlar silsilesinin sonucu olarak değerlendiriyoruz. Aynı yöntemlerle farklı sonuçların elde edilmesi imkânsızdır. O nedenledir ki öncelikle üretim aşamasından başlayarak maliyetleri düşürecek, kalite ve verimliliği artıracak bilimsel esaslara dayalı bir reform içinde olunmalıdır. Fındık gibi likit bir üründen daha çok kazanabilmek ve rekabetten üstün çıkabilmek için en kalitelisini, en çok ve en düşük maliyetle üretmek gerekiyor.

– Geleneksel yöntemlerle ve ilkel şartlarda yapılan üretim, hasat, saklama ve depolamanın ciddi bir sorun olduğunu kabul etmeliyiz. Sanayi 4.0’ın, Yapay Zeka’nın konuşulduğu ve bilimin hayallerin ötesine geçtiği günümüzde safi insan emeğiyle üretim yapılması sürdürülebilir değildir. Henüz ürün hasat edilmeden maliyet kalemlerini yükselten bu realite “Endüstriyel Tarım” vizyonuyla değişmelidir. Yeniden değil, sınıf noktasındaymış gibi yapılanma gerekmektedir.

– Kırsal demografik yapı değişmiştir. Artık kırsal ikametgâh tercih edilmemektedir. Özellikle 2000 yılından sonra örgütlenen “Tarımda Transformasyon Politikaları” kapsamında kırsal kesimin kentlere göçü hızlanmış ve tarım arazileri sadece hasat zamanı uğranılan işletmelere dönüşmüştür. Bu durum kalite ve verimliliği olumsuz etkilerken maliyetleri artıran ciddi bir yapısal sorun olarak orta yerde durmaktadır. “Tarım İşletmeciliği” , “Sözleşmeli Tarım”, “Kooperatifçilik” gibi yeni ve rantabl başlıkların üretim sürecimize ciddiyet ve etkin denetim ile girmesi elzemdir.  Bu bakış açısıyla konuya yaklaşan Ordu Ticaret Borsası, bünyesindeki proje ofisinde paydaşlarını da sürece dâhil ederek projeler üretip uygulamaktadır.

– 2016-2018 yılları arasında uygulanan “Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Tekniklerin İncelenmesi” konulu AB fonlarından desteklenen Erasmus projesi, Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi, Altınordu Ziraat Odasından mütevellit yerli ortaklı ve İspanya’dan bir araştırma enstitüsü ile İtalya’dan bir üniversite olacak şekilde iki yabancı ortaklı olarak hayata geçirilip bu üç önemli ülkedeki, Türkiye-İtalya ve İspanya, tür ve teknikler incelendi. Proje sonunda Ordu Üniversitesi bünyesinde bir örnek bahçe tesis edildi ve proje sürecindeki deneyim dört dile çevrilmiş bir kitapla(Türkçe, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca) belgelendirilerek sektörün istifadesine sunulup tarihe miras olarak bırakılmıştır.

– Sektör için önemli bir başlık olan “Lisanslı Depoculuk” konusunda da bilimsel ve teknik bir yaklaşım içinde olan borsamız tarafından 2019 yılında, DOKA destekli “Ordu İli Lisanslı Depoculuk Fizibilitesi “ yapılmış, külliyatlı bir rapor hâlinde basılıp sektörün istifadesine sunulmuştur.

– Fındık sadece ürün olarak değil, kabuğundan zürufuna ve budama atıklarına kadar zincirleme bir değerdir. Bu bakış açısıyla, bu kalıntılardan, atıklardan, artıklardan biyoenerji elde edilmesi fikriyle yola çıkarak hazırladığımız projemiz DOKA tarafından desteklendi ve sonuca dair ön inceleme aşamasındadır. “Ordu İli Biyokütle Enerji Tesisi ve Tedarik Zinciri Fizibilitesi” hazırlanıp, en detaylı hâli ve analizlerle rapor hâline getirilip yatırımcıların istifadesine sunulacaktır. Ordu Ticaret Borsasının yapıp yürüttüğü birkaç projeden bahsettikten sonra kentin ve ülkenin öne çıkan meselelerindeki farkındalık çalışmalarında da aktif ve duyarlılıkla yer aldığımızı ifade etmek isteriz. Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) ve Lisanslı Depoculuk A.Ş (LİDAŞ) ‘a iştiraki bulunan Ordu Ticaret Borsası, aynı zamanda TÜRİB acentesidir. Spot borsacılık adına alt yapısını kurmuş olan Ordu Ticaret Borsası, çağdaş borsacılık anlayışının bir gereği olarak elektronik borsacılık hususunda kendisini hazırlamaktadır.

Ordu Ticaret Borsası, mevzuatların öngördüğü oranda ve imkânları dâhilinde, iyi günde ve kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta, felakette ve sevinçte devletinin ve milletinin yanında, emrinde olmuştur, olacaktır.

Saygılarımla,

Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı

Başkanın Mesajı