8.3 C
Ordu
22 Kasım 2024, Cuma

Ordu Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk Hizmetleri Çalıştayı Gerçekleştirildi

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) sunulan fizibilite desteği projesine ait çalıştay 07.02.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Ordu Ticaret Borsası tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) sunulan “Ordu Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk Hizmetleri” başlıklı fizibilite desteği projesine ait çalıştay 07.02.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen çalıştaya bölgemizde yer alan fındık sektörüyle ilgili farklı kurum ve kuruluşların temsilcileri katılmıştır.

Proje ile birlikte Karadeniz Bölgesi ve Ordu ilinde önemli miktarda üretilen stratejik öneme sahip olan fındık ürününün ekonomik değerinin artırılması konusundaki çalışmalara katkı sağlamak ve daha sonra bu kapsamda açılacak olan AB, DOKA vb. kurumların teşviklerinden yararlanmak amacıyla, hazırlanması planlanmıştır. Ordu ilinde fındıkta lisanslı depoculuk ihtiyacının belirlenmesi ve lisanslı depoculuk işletmesinin yapılabilirliği, sürdürülebilirliği ve ekonomik rantabilitesini ortaya koyacak bir fizibilite raporu oluşturulacaktır. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ordu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziver KAHRAMAN konuşmasında şunlara vurgu yapmıştır:

“Ordu Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk Hizmetleri” adlı projemiz “DOKA Fizibilite Desteği Programı “ kapsamında desteklenmektedir. Lisanslı Depoculuk, son dönemlerde sık sık, tarımsal üretim ve pazarlamanın bir parçası olarak gündeme gelmektedir. Geçmişte, 2012 yılında, ilimizde Ünye’de ve Batı Karadeniz’de Düzce’de denenmiş ancak başarılı olamamıştı. Giresun’da kurulmuş arzu edilen potansiyeli yakalayamamıştır. Bu somut durum ve örnekler “Acaba bu alanda bir fizibilite eksikliği mi var?” sorusunu ve ihtimalini aklımıza getirdi. Bu noktadan hareketle ilimiz için lisanslı depo fizibilite çalışması yaptık. Çalışmayı alanında profesyonel olan Karadeniz Danışmanlık adlı firmayla yürüttük ve bugün çalıştay noktasına geldik.

Lisanslı Depoculuk tarımsal ürünlerin belli standartlara sahip bir kaliteye kavuşarak, kütlesel olarak bir arada tutulması, ürün sahibinin depolama maliyeti ve riskini ortadan kaldırmak, arz fazlası ya da arz noksanı gibi durumlarda ürüne erişmeyi kolaylaştırmak gibi amaçlar taşımaktadır. ELÜS olarak kısaltılan Elektronik Ürün Senetleriyle ürünün fiilen yer değiştirmeden el değiştirmesi ve kaydi bir değer kazanmasını amaçlanmaktadır. Tarımsal üretim, depolama, pazarlama ve satış sürecinde adı sıkça zikredilmeye başlanan Lisanslı Depoculuk, Ordu Ticaret Borsası gibi, işlem hacmi bakımından bölgesinin en büyük Ticaret Borsasının, elbette gündeminde olacaktır. Bizler meseleye, her zaman olduğu gibi, popülist değil, akılcı ve bilimsel yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımın bir gereği olarak bünyemizde oluşturduğumuz “Proje Ofisimiz” yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde projeler hazırlamakta ve uygulamaktayız. Üretim ve ticaret, projeler döngüsüdür. Proje üretmeden, geleneksel yöntemlerle ve el yordamıyla yapılan her işin sonucunun hüsran olması kaçınılmazdır. Artık birçok kurum, hemen hemen her alanda, ciddi bütçelerle proje destekleri sumaktadır. Kaynakların verimli kullanılması adına projeler üretmek ve süreci buna göre şekillendirmek durumundayız.

Yürütmekte olduğumuz bu proje; “Ordu’ya lisanslı depo kuruyoruz” ya da “Kurmuyoruz” gibi bağlayıcı bir anlam taşımamaktadır. Lisanslı Depo kurulması, oldukça yüksek maliyetli bir sabit yatırımdır. Böylesine yüksek maliyetli bir yatırımın yapılması kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerekliliğini de içinde barındırmaktadır. İşte biz, şu anda çalıştayını gerçekleştirdiğimiz bu proje ile kıt kaynakların en etkin biçimde nasıl kullanılacağını da tespit etmeye çalışıyoruz. Bu konuda elle tutulur somut bir veri ortaya koyacağız. Az sonra, proje uygulama sonucuna göre ortaya çıkan bir takım ramaklardan bahsedilecek ve “Rakamların olduğu yerde faraziyeye yer yoktur” klişesinden kinaye, artık daha somut şeylerden bahsedebileceğiz.”

Söz konusu proje kapsamında kamu kurumları, üretici, tüccar ve sanayiciye anketler uygulanmış, son olarak ta anketlerin değerlendirildiği ve görüşlerin tartışıldığı bir çalıştay düzenlenerek rapor hazırlama aşamasına geçilmiştir. Hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılacak olup, elde edilen sonuç Ordu Ticaret Borsası tarafından değerlendirilip, gerekli görülen aksiyonlar alınacaktır.