20.3 C
Ordu
13 Temmuz 2024, Cumartesi

Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi

Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan projemiz iki yıldır devam etmektedir.

Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunulan “Examination of Traditional and Modern Applications in Hazelnut Production” (Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi) başlıklı projemiz 2016 yılı Erasmus+ Ana Eylem 2 (KA2) Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar kapsamında kabul edilip, 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış ve iki yıldır devam etmektedir. Söz konusu projede 2017 yılı içerisinde İtalya, Türkiye ve İspanya ülkelerinde fındık üretimi yerinde görülmüş ve fındık sektörü her yönüyle incelenmiştir.

Her ülkede fındık sektörünün tüm yönlerinin incelenmesini takiben, ülkemizde iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırma adına Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından iki aşamalı bir eğitim düzenlenmiştir. Eğitimlerden birincisi 25.07.2018 tarihinde Altınordu Ziraat Odası ev sahipliğinde çiftçilere yönelik olmuştur. Eğitimin ikinci aşaması 01.08.2018 tarihinde Ordu Üniversitesi ev sahipliğinde Ziraat Mühendisleri ve Tarım danışmanlarına verilmiştir. Bu kapsamda ilk eğitime katılamayan çiftçilere de tarım danışmanları ve ziraat mühendisleri aracılığı ile ulaşılması hedeflenmektedir. Eğitim ile birlikte Bahçe kurulumu, Budama, Sulama, İlaçlama, Zirai mücadele ve zararlılar konularında eğitim verilmiş, diğer ülkelerdeki mevcut durum paylaşılmıştır. Ordu’nun ilçe Ziraat Odaları, İlçe tarım Müdürlükleri, Giresun bölgesinde yer alan bazı Ziraat Odaları ve Fiskobirlik’te görev alan katılımcılardan oluşan teknik ekibe, eğitim sonunda sertifikaları verilmiştir.

Saygılarımla,

Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı