18.3 C
Ordu
1 Eylül 2024, Pazar

Kahverengi Kokarca İle Mücadele Paydaş Toplantısı Yapıldı

Ordu Ticaret Borsası olarak üyelerimizle birlikte gereğini yapacağımızı beyan ettik.

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE PAYDAŞ TOPLANTISI YAPILDI!

2017 yılında Gürcistan üzerinden ülkemize ve gündemimize giren “kahverengi kokarca” zararlısı, bu sezon, fındık başta olmak üzere, kivi, mısır ve incir gibi tarımsal ürünlere musallat olarak zarar vermiştir.

2019 yılında, borsamız ev sahiliğinde konu gündeme alınmış ve tüm paydaşlarla bir araya gelinerek mücadele yöntemleri istişare edilmişti. Araya “ pandemi” girince “öncelik” değişmiş ve bu süreçte kahverengi kokarca istilası ilimize ulaşmıştır.

4 Ekim 2023 tarihinde Ordu Valiliği öncülüğünde, borsamızın da yer aldığı ve ilimizdeki oda borsalar, ziraat odaları, ihracatçılar birliği, Ordu Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile diğer paydaşların iştirakiyle “acil eylem planı” temalı toplantı gerçekleştirildi.

Kahverengi kokarcanın üreme hızı ve diğer ayırt edici özellikleriyle, verdiği zarar ve mücadele yöntemleri hakkında İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz tarafından teferruatlı sunum yapıldı.

Kış mevsimi münasebetiyle “kışlak” a çekilen zararlı için kimyasal mücadele ve akabinde biyoloji mücadele yöntemleri önerilirken meseleye bir “seferberlik” mantığıyla yaklaşılması gerektiği öne çıktı.

Ordu Ticaret Borsası olarak bu zararlı ve etkileri hususunda ilk günden bu yana farkındalık içinde olduğumuzu ve mücadele sürecinde üyelerimizle birlikte gereğini yapacağımızı beyan ettik.

TOBB Başkanı Borsamızda

M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU Ordu programı kapsamında borsamızı ziyaret edip üyelerimizle istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı – 2

Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı kapsamında 31 Mayıs 2024 tarihinde “Fındık” başlığı masaya yatırıldı.

Ne Mutlu Türk’üm Diyene!

Bu ülkenin ortak paydası, Atatürk ilke ve inkılaplarıdır!

Fındık Sektöründe Kümelenme Çalışmalarının Başlatılması ve Rekabetçiliğin Artırılması

URGE Projesi İhtiyaç Analizi Çalışması, proje dahilindeki üyelerimizin katılımıyla 13 Mayıs 2023 pazartesi günü borsamızda yapıldı.