Merkez Bankası, Ödemeler Dengesi İstatistiklerinde son 10 yıla ilişkin toplam 26,8 milyar dolarlık iki revizyon yaptı. TCMB, ödemeler dengesi içerisindeki Hizmetler Dengesi/Seyahat/Gelir kalemi ile Birincil Gelir Dengesi/Ücret Ödemeleri/Gider kalemlerindeki toplam iki revizyon yapmıştır. Revizyon sonrası seyahat gelirleri 2012–2022 Ağustos dönemi için toplam 22,4 milyar dolar yukarı yönlü revize edilirken, birincil gelir dengesi ücret ödemeleri gider kalemi, 2017-2022 Ocak-Ağustos arasında 4,4 milyar dolar aşağı yönlü güncellenmiştir. İki revizyon sonucunda Cari İşlemler Hesabı revize edilen dönemde toplam 26,8 milyar doları artmıştır.
Menkul kıymet muafiyeti için harcama türleri netleşti. TCMB, para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla uygulamaya aldığı menkul kıymet tesisinde harcama belgesi istenen kredilere net tanımlar getirmiştir. 11 Kasım 2022 tarihli Menkul Uygulama Talimatı’na göre, kredi bazında 50 bin lira ve üzerinde olan kredilerden, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere kullandırılan krediler, ihracat kredileri ve yatırım kredileri harcama mukabili kullandırılmaması durumunda menkul kıymet tesisine tabi olacaktır. Menkul kıymet tesisi istisnası kapsamında kredilerin harcama mukabili kullandırımı çalışanlara ücret ödemeleri, hammadde ve ara mal tedariki, nakliyat, sigorta ve navlun gibi ihracata ilişkin hizmet alımları, yatırım malı ve makine alımları, kira ödemeleri, elektrik, su ve doğalgaz faturası ödemeleri, vergi ödemeleri, SGK prim ödemeleri işlemleriyle ilgili belgelerle tevsik edilecektir. Diğer taraftan, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda belirtilen efektif, Döviz, menkul kıymet, kıymetli maden, taş ve eşya alımları ile gayrimenkul ve binek taşıt alımları, talih ve şans oyunları harcama mukabili olarak kabul edilmeyecektir.
Türkiye’den Macaristan’a vize muafiyeti tanındı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Macaristan kimlik kartı hamili vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatleri ve transit geçişleri vize uygulamasından muaf tutulacaktır.
Hayvancılık desteklemelerinin uygulama esasları belirlendi. Resmi Gazete’de yayınlanan “Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği” ile; buzağı, ıslah amaçlı süt içerik analiz, malak, dişi manda, anaç koyun ve keçi, sürü büyütme ve yenileme, arılı kovan, damızlık ana arı, ipekböceği yetiştiriciliği, çoban istihdamı, düve alım, besilik erkek sığır/manda, tiftik keçisi yetiştiriciliği ve tiftik üretimi, atık, hastalıktan ari işletme, programlı aşı ve küpe uygulamaları, hayvan hastalığı tazminatı, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi başlıklarında sağlanacak desteklerin esasları düzenlenmiştir. Söz konusu desteklerin kapsamı, desteklerden faydalanabilmek için sağlanacak gereklilikler, başvuru yöntemi, başvuru ve ödeme süreleri gibi konular belirlenmiş, destek ödemelerine ilişkin esaslar, üye yetiştiricilerden kesinti oranları, ödemelerin aktarılması gibi konularda da düzenleme yapılmıştır.
Türkiye’nin 2030 yılında emisyon oranlarında yüzde 21 olan azaltım hedefi yüzde 41’e çıkarıldı. Mısır’da düzenlenen COP27 toplantısı kapsamında Ulusal Katkı Beyanı’na ilişkin açıklamada bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin 2030 yılında emisyon oranlarında yüzde 21 olan azaltım hedefini yüzde 41’e çıkardığını açıklamıştır. Ayrıca Bakan Kurum, Türkiye’nin BM İklim Değişikliği Konferansının 31’incisine ev sahipliği için aday olduğunu, BM Sekreteryasına resmi başvuruda bulunulduğunu açıklamıştır.