17.3 C
Ordu
10 Temmuz 2024, Çarşamba

İstihdam Seferberliği

21 Ocak 2019 Tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Ekonomik Şura” da Sayın Cumhurbaşkanımız, ülkemizde yaşanan işsizlik sorununa dikkat çekerek iş dünyasından “İlave istihdam sağlamalarını” talep etmişler ve aldıkları taahhüde bağlı olarak da, istihdamın teşvikine ilişkin çalışmalar başlamıştı.

Camiamız tarafından yürütülen teşvik çalışmaları ekonomiden sorumlu bakanlar ve kurumlar tarafından uygun bulunarak benimsenmiş ve Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

25 Şubat 2019 Tarihinde Ankara’da, Maliye Bakanımız Sayın Berat ALBAYRAK ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Fatma Betül SAYAN’ın bizzat katılımlarıyla gerçekleştirilen “TOBB 9. Sektörel Ekonomi Şurası” kapsamında “İstihdam Seferberliği 2019” kamuoyuna duyuruldu.

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019” sloganıyla hayata geçen teşvikler şu başlıklarda ve içerikte uygulanmaya başlamıştır.

1-YENİ İSTİHDAMA ÜCRET DESTEĞİ

İşverenler, nisan ayı sonuna kadar ilave her istihdam için 3 ay boyunca prim ve vergi desteğinin yanında ücret desteği de görecekler, ücretleri devlet ödeyecektir.

2-YENİ İSTİHDAMIN SGK PRİMİNE VE VERGİSİNE DESTEK

İşverenler Aralık 2020’ye kadar yeni istihdam için 12 ay boyunca SGK primi ve vergi ödemeyecek. Kadın, genç ve engelli istihdamında bu destek 18 ay boyunca devam edecek. İmalat ve Bilişim sektöründeki istihdamlarda daha yüksek tutarda prim desteği sağlanacaktır.

3-KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Geçici süreyle iş yerinin alışma süresinde azaltmaya gitmek zorunda kalan işverenlerin azaltılan süreye ilişkin çalışanların 3 aylık ücretlerini devlet karşılıyor. Yani, kısa çalışma uygulaması sebebiyle işçi çıkarmak durumunda kalan işverenlerin 3 ay boyunca işçi maliyetlerini devlet üstleniyor. Başvurular İŞKUR üzerinden yapılıyor.

4-ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

2019 yılı boyunca çalışan sayısı 500’ün altında olan işverenlere işçi başına aylık 150.-TL, 500 ve 500’ün üzerinde işçi istihdam eden işverenlere aylık 101.-TL Asgari Ücret Desteği verilecektir.

5- DÜZENLİ ÖDEMEYE DEVAMLI DESTEK

SGK Primlerini düzenli ödeyen işverenlere 5 puanlık indirim uygulanacaktır.

6-KALKINMAYA İLAVE DESTEK

Kalkınmada öncelikli 51 ilde, işveren tarafından ödenmesi gereken SGK primlerinin 5 puanlık indirimine ilave olarak 6 puanlık indirim daha uygulanacaktır.

7-ÖNCE İŞBAŞI EĞİTİMİ SONRA İSTİHDAM DESTEĞİ

İşbaşı Eğitim Programları, işverenlere ve işsizlere ciddi fırsatlar sağlamaktadır.

. İşbaşı Eğitim Programlarına katılan kursiyerlerin 3 ay boyunca

. İmalat ve Bilişim sektöründe 6 ay boyunca

. Siber, Güvenlik, Kodlama, Yenilenebilir Enerji gibi stratejik alanlarda 9 ay boyunca

Devlet tarafından ücret ve sigorta desteği sağlanacaktır.

2-5 yaş arasında çocuğu olan kadın katılımcıların çocuk bakım desteği de devlet tarafından karşılanacaktır.

8-İHTİYACA UYGUN, NİTELİKLİ İŞGÜCÜ EĞİTİMİNE TAM DESTEK

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MRGİP) kapsamında 8 aya kadar mesleki eğitim kursları düzenleniyor. Kursiyerlerin ücretini ve sigorta primlerini devlet karşılıyor.

Saygılarımla,

Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı

Başkanın Mesajı